Meddelare: Johan Ulrik Åsman  År: 1910

Socken/stad: Tuna  By/kvarter: Fors

Matts Olsson i Rännö dog för 32 år sedan. Han var en riktig trollkarl. En gång var han utsatt för onda makter. Han höll till uppe i bodarna och jagade. Det var på våren, då hararna söka sig in på vallerna för att äta gröngräs. De där bodarna är omgivna av stora, höga, dystra berg. En natt sköt hon flera skott på en hare utan att få ihjäl den. Till sist såg han farmaren slupa efter haren och en liten gubbe sitta på hans rygg. Då slutade Matts skjuta och gick in i stugan och lade sig, men han fick ej vara i fred. Osynlige drog av honom kläderna. Till sist sköt han ett skott inne i stuga. Då blev det ett hemskt skratt uppe i en stor gran utanför. Gubben upp och ut! Då satt där ett stort, styggt troll uppe i granen. "Jasså, är det du, som vårdar hararna här och inte låter mig få vara i fred, så ska vi väl bota dig för det", tänkte han, laddade bössan på något märkvärdigt sätt och sköt på trollet. Strax det small, rann det "går" nerefter granen som då man skär upp en kovämb. Trollet försvann, och i detsamma ljöd ett fasaväckande skri runtom i alla berg. Matts har själv talat om detta för mig, och han var alldeles allvarsam.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trolldom och magi I.